De lägger de nyfödda barnen i pappkartonger! Anledningen är helt OTROLIG!

I Finland dör ytterst få barn i plötslig spädbarnsdöd. Förklaringen kan vara enkel: barnen sover i en pappkartong.

I Finland brottades man under 1930-talet med dystra siffror vad gällde barnadödligheten i landet.

För att få ned de höga siffrorna började den finska staten att dela ut en pappkartong med kläder och hygienprodukter till landets mödrar vid barnets födelse, en tradition som praktiseras än i dag, enligt BBC.

På lådans botten ligger en madrass, och efter att ha tömt kartongen lät många finska föräldrar barnen sova i den under den första spädbarnstiden, något som fortfarande praktiseras i landet.

Sover i egen låda
Enligt Panu Pulma, professor i finsk och nordisk historia vid Helsingfors universitet, upptäckte de finska föräldrarna snabbt fördelarna med att använda kartongen som säng till sina nyfödda istället för att sova tillsammans med barnen.

– Det faktum att papplådan kunde användas till säng ledde till att folk började låta sina spädbarn sova separat från dem, säger Pulma till BBC.

Traditionen har därefter hängt med, och i landet dör numer ytterst få barn i plötslig spädbarnsdöd.

– Tidigare sov spädbarn i samma säng som sina föräldrar, något som ju inte rekommenderas, säger Panu Pulma.

Ändrade rekommendationer
Även i Sverige kan sovrekommendationerna till nyblivna föräldrar snart komma att ändras.

Enligt nyligen publicerade forskarrön kan så kallad samsovning, då spädbarnet sover tillsammans med sina föräldrar, orsaka plötslig spädbarnsdöd.

Forskarna bakom studien, som genomförts av ett internationellt forskarlag, vill nu att sjukvårdspersonal på ett tydligare sätt avråder föräldrar från att sova med spädbarn, i synnerhet om barnen är under tre månader.

Även svensk expertis ställer sig bakom de nya rönen och framhåller fördelarna med att låta barnet sova i en egen säng.

– Om man vill minimera risken för plötslig spädbarnsdöd pekar det mesta på att det bästa är att barnet sover på rygg i egen säng, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet i en kommentar till Dagens Medicin.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!

Suavomedia