Nyheter

Anders Tegnell går helt emot WHO – fortsätter trotsa

Coronaviruset fortsätter att spridas i en rasande fart världen över, och många länder rapporterar nu om en andra våg. 

Något som verkligen är omdiskuterat är om munskydd är bra att använda eller ej. WHO uppmanar folk att använda munskydd men Anders Tegnell är av en annan åsikt.

Det var i veckan som WHO startade en kampanj som går ut på att människor världen över ska skicka in bilder där de använder munskydd för att uppmuntra användningen av dem, rapporterar tidningen Expressen.

– Som ett av de viktigaste redskapen i kampen mot viruset har munskyddet blivit en symbol för solidaritet, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagens presskonferens.

Han sa sedan:

– Visa solidaritet genom att följa nationella rekommendationer och genom att bära munskydd. Oavsett om du tar hand om patienter eller närstående, åker i kollektivtrafiken eller handlar nödvändiga livsmedel.

Många vill nu att även Sverige ska rekommendera munskydd, men det verkar inte vara aktuellt för Folkhälsomynidgheten och Anders Tegnell.

– Den rapporten liknar de som kommit tidigare, att de kan stoppa droppsmitta i viss mån, men om det har en effekt på smittspridningen i samhället, det vet man inte, sade han då. 

Dock kan munskydd vara aktuellt om antalet smittade börjar öka igen.

– Men i Sverige har vi ett sjunkande antal fall och att då addera munskydd är kanske inte rätt väg. Men om vi ser nya problem kommer vi att titta på munskydd liksom andra åtgärder. Vi måste komma ihåg att munskydd inte skyddar dig från att bli sjuk om du tillhör en riskgrupp, det är inte ett säkert sätt att se på det, sa Anders Tegnell.