Nyheter

Anders Tegnells ånger ”Dödstalen borde ha kunnat undvikas”

Coronaviruset är verkligen det som har präglat detta år hitintills. Och statsepidemiolog Anders Tegnell är personen som har varit i fokus.

I sitt sommarprat berättar Anders Tegnell mycket om hur tiden under pandemin har varit. Han talar ut på riktigt och säger att det finns ett område där han är självkritisk.

Han säger bland annat så här:

– När jag ser tillbaka på dom här fyra månaderna är det svårt att tro att så mycket kunnat hända på så kort tid. Vi har en ny sjukdom som verkligen utmanat vårt sjukvårdssystem och som visat på brister i vår äldrevård, och dessutom har Sveriges hantering skapat rubriker över hela världen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i sitt Sommar.

Men han poängterar också att pandemin är långt ifrån över.

– Många av oss har haft nära och kära som varit allvarligt sjuka och som kommer att behöva lång tid på sig att återhämta sig. Jag har själv bekanta som legat på intensivvården och varit nära att gå bort i covid 19. Och pandemin är inte över.

Men Tegnell är självkritisk till hur man hanterat dom äldre i vårt land.

– Vi trodde nog att vårt ålderssegregerade samhälle skulle göra att vi skulle kunna undvika en situation som i Italien, där olika generationer oftare lever tillsammans. Men det visade sig alldeles fel. Dödstalen steg dramatiskt, säger Tegnell i Sommar, enligt Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Lämna gärna en kommentar.