Hälsa, Nyheter

Blodgrupp ökar risken att bli allvarligt sjuk i corona

Coronaviruset är fortfarande något som påverkar oss alla. Även om en del restriktioner har hävts så kvarstår ändå det faktum att vi befinner oss i en pandemi.

Nu kommer forskare med beskedet att beroende på vilken blodgrupp du har ökar eller minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

– Den senaste studien från Italien och Spanien visade på att risken är mindre att man blir allvarligt sjuk om man har blodgrupp 0 jämfört med andra blodgrupper, och att blodgrupp A var förknippat med högre risk, förklarar Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Linköping för Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Men variationerna är statistiskt säkerställda i de här studierna. Blodgruppen påverkar risken att bli allvarligt sjuk, säger Nordgren.

Man forskare nu om detta på Linköpings universitet för att få reda på mer information.

– Skillnaderna är nog inte så stora att de spelar någon större roll för en enskild individ, även om du har blodgrupp 0 kan du ändå bli svårt sjuk. Men på befolkningsnivå kan det ge intressanta insikter om varför vissa länder till exempel drabbas hårdare, säger Johan Nordgren.

Forskarna hoppas på att kunna redovisa ett resultat inom några månader, rapporterar Aftonbladet.

Dela gärna detta vidare så fler får reda på det.