De skulle gräva en brunn på sin bakgård – gjorde ett fynd som skriver historia

Av en slump kom de över ett otroligt sällsynt föremål!

Världens största stjärnsafir hittades på en bakgård i Sri Lanka – av en slump. En juvelerare berättade för BBC att den enorma stenen hittades av arbetare som grävde en brunn i hans trädgård i Ratnapura-området på Sri Lanka, som är känt för att vara rikt på ädelstenar.

Experter uppskattar att den ljusblå stjärnsafiren har ett värde på upp till 100 miljoner dollar på den internationella marknaden. Det motsvarar cirka en miljard norska kronor.

Stenen väger runt 510 kilo, det vill säga mer än ett halvt ton. Smycken vägs som bekant i karat, och denna, som fått namnet ”Serendipity Sapphire”, är på 2,5 miljoner karat.

– Mannen som grävde brunnen uppmärksammade oss på några sällsynta stenar. Senare snubblade vi över det här enorma exemplaret, säger stenens ägare, Gamage, till BBC.

Av säkerhetsskäl ville han inte uppge sitt fullständiga namn eller exakta plats.

Gamage, som är en tredje generationens ädelstenshandlare, informerade myndigheterna om fyndet, men säger att det tog mer än ett år att rengöra stenen från lera och andra föroreningar innan de kunde analysera och certifiera den.

Under rengöringsprocessen sa Gamage att några stenar föll ur klustret och att dessa skulle vara stjärnsafirer av hög kvalitet.

Ratnapura, som betyder pärlstaden på singalesiska, är känd som Sri Lankas ädelstenshuvudstad, som är en ledande exportör av safirer och andra ädelstenar. Där har man tidigare hittat ett antal värdefulla stenar.

År 2020 tjänade landet runt en halv miljard dollar på export av ädelstenar, slipade diamanter och smycken.

– Jag har aldrig sett ett så stort exemplar tidigare. Stenen bildades troligen för runt 400 miljoner år sedan, säger gemologen Gamini Zoysa.

Experter påpekar dock att även om provet har ett högt karatvärde så finns det inga garantier för att alla stenar inuti klustret håller hög kvalitet.

Upptäckten kom efter att Sri Lankas pärlindustri har lidit förluster till följd av pandemin och avstängningar.

Suavomedia