Nyheter

Doktor Mikael går emot Folkhälsomyndigheten: ”Jag skulle föreslå…”

Coronaviruset fortsätter att skapa kaos världen över, även om en del länder nu valt att släppa på vissa restriktioner. 

Den mycket uppskattade Doktor Mikael tycker att man kan fika med äldre föräldrar ute på balkongen – om man håller avståndet och är frisk.

Överläkaren själv menar att han går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer en aning.

– Om du är frisk, om mamma är frisk, håll avstånd. Fika tillsammans på balkongen. Det kan man faktiskt göra, sa Doktor Mikael i TV4:s Nyhetsmorgon.

I programmet fick även Doktor Mikael svara på ett brev från en tittare, som skrev att hon gärna ville hälsa på sin friska mamma, och att livslusten höll på att ta slut.

Doktor Mikael tog då sin egen mamma som exempel:

– Min mamma är 92, heter Kerstin och sitter, hoppas jag i alla fall, på sin balkong. Jag tycker att där kan du sitta, och där kan jag besöka henne. Nu är hon hemmaboende. Det här är en stor fråga. Många undrar, hur ska vi göra? De har hur tråkigt som helst. Mamma säger: ”Jag vill inte ha intensivvård, jag är inte intresserad, blir jag sjuk blir jag sjuk, men jag vill leva den tid jag har”.

Doktor Mikael fortsatte sedan:

– Jag skulle föreslå att nej, du behöver inte ha en mask. Undvik att krama mamma. Om du ska besöka mamma, se till att vara frisk. Är du osäker, gå inte dit. Om du är frisk, om mamma är frisk, håll avstånd. Fika tillsammans på balkongen. Det kan man faktiskt göra, säger Mikael Sandström i TV4.

Dela gärna detta vidare med dina vänner.