Nyheter

Folk filmade död pojke efter självmord – nu ser Polisen rött

Under tisdagen valde en pojke i övre tonåren att avsluta sitt liv. Kort efter att det hänt så stannar förbipasserande människor och fotar och filmar pojken, skriver SVT Nyheter.

Enligt lagen från 2018 är det förbjudet att fotografera eller filma vid olycksplatser där utsatta människor syns. Gör man detta leder det till böter men också fängelse.

Polisen fick nog efter det inträffade, och valde att skriva om det i efterhand på sociala medier.

”Tragiskt ärende för flera patruller idag. Ett självmord, många chockade vittnen på plats, förkrossade anhöriga som måste underrättas. Får en klump i bröstet när jag tänker på vad dom anhöriga står inför nu”, skriver polisen Viktor Adolphson på Twitter.

Han fortsätter:

”Men för er som filmade och fotograferade en människa som tagit sitt liv känner jag bara förakt. Gå hem och skäms. Se er i spegeln och fråga er ”skulle jag vilja att någon filmade min bror/syster/vän i en sådan situation. Tyvärr hann vi inte få tag i er. Så hoppas ni läser detta.”

Han vidareutvecklar även sina tankar i en intervju med SVT.

 – Det är så obefintlig respekt för en människa och dess anhöriga. Jag brukar ställa frågan: ”Skulle du vilja att det var någon nära anhörig till dig som blev filmad i en sådan här situation?”. Alla som är normalt funtade skulle säga nej då. Men det verkar som att man inte kan stoppa reflexen att slita fram mobilen, säger Viktor och fortsätter:

 – Jag har jobbat 20 år som polis men sådant här gör mig så förbannad. Man stöter på mycket mänsklig hänsynslöshet men det här. Man kan inte bete sig så här.

Dela gärna detta vidare för att visa att det inte är okej att filma vid olycksplatser.