Kriminella får rabatt på sina straff – under coronapandemin

Coronapandemin har verkligen förändrat samhället på många sätt, och det är många som tycker att världen just nu är upp och ner.

Expressen skriver att kriminella personer kan få kortare straff under coronapandeminefter efter att en 35-årig man fått kortare straff eftersom Kriminalvårdens hårdare regler, efter coronautbrottet, fick han ändå inte ta emot några besök.

Mannen dömdes för grovt narkotikabrott och fick sitt straff sänkt när fallet togs upp i Svea hovrätt eftersom han mellan domen i tingsrätten och förhandlingen i hovrätten satt häktad utan restriktioner. Men han fick ändå inte ta emot besök, vilket han har rätt till.

– Tingsrätten dömde honom till fängelse i sex år medan han i hovrätten fick fem års fängelse. I det låg en rabatt för den påverkan som corona haft under tiden som han varit häktad, säger mannens advokat Frida Wallin och fortsätter: I normalfallet har de ganska omfattande möjligheter att få besök av anhöriga.

Möjligheten att få besök eller ta tillfälliga permissioner från häkten elelr anstalter stoppades tillfälligt den 1 mars.

Björn Lindén som är lagman i Örebro tingsrätt tycker att coronarabatten är positiv:

– Det är bra att man göra en samlad bedömning i varje enskilt fall, hur betungande det har varit för den misstänkte att sitta häktad.

Vad tycker du om detta?

Nöje och Underhållning