Kritikstorm mot Victoria – efter dessa ord

Det var i år kronprinsessan Victoria som höll tal för att inviga årets Pridefestival i Stockholm. Många valde efter talet att hylla henne för sin insats, och folk skrev många positiva kommentarer.

Men det blev också en kritikstorm på Aftonbladets debattsida

Kronprinsessan öppnade sitt tal med att säga följande:

– Den här dagen brukar Stockholm smyckas av regnbågsfärger. I år är läget annorlunda. Men även om vi i år inte kan ryckas med i glädjen på gatan, så kan vi i alla fall uppleva den så här, digitalt.

Och hon lyfte fram hur viktigt det är med Pride:

– Pride är inte vilken sommarfestival som helst. Det är en fest, men också en manifestation för mänskliga rättigheter. Det är allvar och glädje. Det är en påminnelse om framstegen som gjorts och om det som finns kvar att göra, sade hon.

En grupp som inte uppskattade valet av Victoria som talare, var republikanska föreningen.

Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson skrev så här:

”Först och främst är dock monarki en idé om att det är skillnad på folk och folk. Stockholms Prides värdegrund måste vara en helt annan än monarkins. Pride ska vara en manifestation för alla människors lika värde. Stockholm Pride borde sagt nej till förslaget om att Victoria Bernadotte skulle medverka då kungahusets värderingar står i strid med priderörelsens mål och syfte”

Och han fortsatte skriva:

”Jag förstår om Stockholm Pride uppskattar att en person från kungahuset visar sympati, men det går inte att bortse ifrån att monarkin är ett statsskick som står i motsats till alla medborgares lika värde”

Vad tycker du om detta? Lämna gärna en kommentar och säg vad du anser.