Hälsa

Nu ökar smittan i Sverige – finns två orsaker till varför

Det är i huvudsak Skåne som märker av att antalet coronasmittade ökar. Man tror att det är främst unga och utlandsresor som ligger bakom den uppåtgående trenden.

Många i Sverige verkar tyvärr tro att pandemin nästan är över, men detta är så mycket fel det bara kan bli. Det är fortfarande en mycket allvarlig situationen och myndigheternas direktiv ska följas.

Region Skåne säger att flera av de smittade är unga och många har varit utomlands, framför allt i sydöstra Europa och på Balkan, skriver Expressen.

 – Vi ser en viss ökning av smitta i alla åldersgrupper, men gruppen 20-49 år sticker ut allra mest. Däremot är det i dagsläget fortfarande få äldre som insjuknar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

–  I många länder pågår en omfattande spridning av covid-19. Om man får symtom som feber, snuva, halsont, huvudvärk, muskelvärk, försämrat lukt- och smaksinne, magbesvär och diarréer inom 14 dagar från att man kommit hem från resa i de här länderna eller andra riskområden så kan det vara ett tecken på covid-19. Då ska man stanna hemma för att undvika att smitta andra och via 1177.se kan man beställa ett covid-19-test (PCR), fortsätter Per Hagstam.

I Skåne finns det totalt 25 personer som vårdas på sjukhus med covid-19-smitta.

 – Om ett par veckor börjar vi nog kunna se hur återgången till jobb, skola och fritidsaktiviteter har påverkat smittspridningen, säger Per Hagstam.

Vad tycker du om det här? Skriv gärna i kommentar och säg vad du tycker.