Nyheter

Oroväckande rapporter: Här ökar smittan och risk för andra våg

Coronapandemin är i fortfarande i full gång, även om vissa verkar tro att det är över. En del länder har valt att öppna upp sakta men säkert, men nu kommer oroande rapporter om en andra våg.

 – Jag är inte så oroad för Sveriges del, men det är väldigt tråkigt för de länder som drabbats, säger Anders Tegnell enligt Aftonbladet.

I bland annat Tyskland, England, Bulgarien och Rumänien har antalet fall av corona ökat dramatiskt. 

 – Det är helt riktigt, vi ser en successiv ökning vilket gör att Europa nu ser en uppgång igen. Tidigare har kurvan legat flack, och nu ser vi en tendens till att den går uppåt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt Aftonbladet.

Många är rädda för att det snart kommer en andra våg.

 – Det är svårt att veta om det är en andra våg, för det här viruset har inte uppfört sig som andra. Det är en blandad kompott av att vi ser utbrott på vissa specifika platser, till exempel arbetsplatser. Men vi ser också utbrott på nya geografiska platser som inte tidigare haft stor smittspridning, kanske är det kopplat till att man släppt väl mycket på restriktionerna, säger Anders Tegnell.

Men Anders Tegnell är inte rädd för att Sverige ska bli drabbat.

 – Jag är inte så orolig för svensk del. Jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket, men det är tråkigt för de länderna i Europa där det ökar, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Lämna gärna en kommentar.