Nyheter

Sverige har högst dödlighet i världen i covid-19

Coronaviruset fortsätter att spridas världen över, även om många länder nu väljer att öppna upp sina samhällen igen.

Sveriges strategi har blivit mycket omtalad runt om i världen, på grund av att vi aldrig stängt ner helt och hållet. Många har hyllat Sveriges strategi medan andra har kritiserat den.

Nu kommer uppgifter om att Sverige har högst dödlighet i världen i Covid-19, enligt en studie från University of Oxford .

Studien från University of Oxford har publicerats på Our World in Data.

 – Svenskarna har haft en missriktad nationalism, man har sett detta som ett slags landskamp, och då ska man heja på hemmalaget, ”Sverige är alltid bäst”. Men detta handlar ju om att en förfärlig massa äldre och sköra personer har strukit med, förmodligen helt i onödan, säger professor i statsvetenskap Bo Rothstein till Aftonbladet.

Han fortsätter:

 – Jag tror inte alls att en nedstängning hade varit bättre. Av det enkla skälet att de länder som har stängt ner väldigt mycket har inte lyckats bättre än Sverige. Jag följer siffrorna regionalt även i Italien, Frankrike och England, och det är enormt stora regionala variationer. Neapel och Rom har kanske en tjugondel avlidna mot Milano. I Sverige är det förmodligen tio gånger så många avlidna i Stockholm som i Skåne.  Så ser det ut över hela världen, fortsätter Bo.

Sveriges förre statsepidemolog, Johan Giesecke, säger att vi inte ska ta så allvarlig på siffror från endast ett resultat.

 – En viktig grej man ska tänka på är hur dödligheten mäts i olika länder. Jag tror man ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på enskilda resultat. Det visade sig till exempel för några veckor sedan att Holland inte hade redovisat sina dödsfall på äldreboenden på hela tiden, säger han till tidningen.

Vad tycker du om detta? Lämna gärna en kommentar.