Vaknar du ofta på natten? Det här kan vara anledningen

Brukar du vakna flera gånger på natten? Det kan bero på fler saker än du tror!

Händer det att du vaknar på morgonen och inte känner dig utvilad trots en hel natts sömn? Då är du inte ensam, många personer har problem med att vakna ofta på natten och få en störd sömn.

För att kunna förbättra sin sömn så måste man först fråga sig: Varför vaknar jag?

Sömn kan verka okomplicerat för många, men påverkas av fler faktorer än man kan tro. Dina sovvanor är en viktig del. Vilken tid går du och lägger dig och vad gör du innan du ska sova? Man bör även vara uppmärksam på hur man mår under dagen för sömnen kan störas av både fysiska och psykiska problem. Sömnen är kroppens sätt att återhämta sig och därför bör man ta den på största allvar.

Här är några anledningar och tips som kan förbättra dina sömnvanor:

Källa: Unsplash

1. Det är för ljust

För mycket ljus omkring dig kan trigga din naturliga instinkt att vakna. Därför bör man inreda sitt sovrum så pass mörkt det går om man har sömnproblem. Om du är väldigt känslig mot ljus så kan man använda ögonmask eller mörkläggande gardiner.

Det är dock inte bara solens ljus och sken från lampor som påverkar dig, utan även ljuset från skärmar. Därför är det bra att ta en paus från TVn, mobilen och datorn en stund innan du går och lägger dig.

2. Det är för varmt

Enligt studier så är den optimala rumstemperaturen för att sova 15-20 grader tillsammans med en kroppstemperatur på 36,6 grader. Vi gissar att de flesta har ett något varmare sovrum än så, inte minst för att det är så mysigt att krypa ner i det varma täcket och pyjamasen. Men om du har problem att sova så skadar det inte att dra ner termostaten en aning!

3. Du dricker för lite eller fel

På samma sätt som koffein kan hjälpa dig att piggna till och få energi så bidrar det även till svårare insomning. Om du har för vana att ta en kopp kaffe på kvällen så bör du vänta ett tag tills din puls har sänkts innan du sover.

En annan sak som påverkar sömnen är alkohol. Även om det ibland blir lättare att somna av några glas vin så kommer din sömn däremot få sämre kvalitet. Med för mycket alkohol i blodet så kan vår sömntid förminskas med flera timmar på grund av ökad ögonaktivitet. Djupsömnen störs helt enkelt av en ”fladdrande blick”, säger specialisten Marc Leavey till Prevention.

4. Något tynger dig

Det finns mycket som påverkar din sömn negativt även utanför sovrummet. Saker som matsmältning, tandvärk, huvudvärk, magvärk och ångest har alla en effekt på våra sömntimmar. Om du känner att yttre besvär påverkar dig även nattetid så bör man uppsöka läkare för att gå till botten med problemen.

5. Stress

Om du är för stressad så brukar ett av de första symptomen faktiskt vara sömnproblem. Se över din vardag och försök hitta tid att varva ned. Meditation och avslappningsövningar kan vara en bra idé i samband med att du går och lägger dig.

Källa: BustleVeckorevyn.

Dela gärna artikeln med vänner som behöver sömn-tips!