Hur sover du? Effekten din sovställning har på din hälsa är OTROLIG!

Sömn och god vila är en av de viktigaste sakerna för att ha god hälsa och ett produktivt liv. För att få fysisk och psykisk balanserad hälsa behöver vi en god natts sömn. Många undersökningar har bekräftat att sömn är väsentlig för livskvaliteten. Om en person av någon anledning har sömnbrist så är de mer benägna att få några av dessa sjukdomar; demens, diabetes, håravfall och även förtidigt åldrande. En studie utförd under 2014 visade att nästan 45% av amerikanerna lider av brist på sömn minst en gång i veckan.

Vilka är de faktorer som är väsentliga för en god natts sömn:

 • Rumsmiljö
 • Sängen / madrassen
 • Stressnivån
 • Diet

Dessa är några av anledningarna till att vi inte kan få en god natts sömn. Men bland dessa sovställningar nedan finns nyckeln till den saknade sömnen.

Hur är det möjligt?

Positionerna du har när du sover påverkar din hälsa i allmänhet. Sovställningen kan vara bidragsgivare för hjärnsjukdomar som demens, Alzheimers och Parkinsons. Men sovställningen kan också vara ansvarig för snarkning, sura uppstötningar, halsbränna, sömnapné och tro det eller inte även rynkor.

 1. Sova på rygg, armarna längsmed sidorna

Position: Liggande på rygg med armarna vilande längsmed sidorna. Denna position är också känd som ”soldat position”

Hälsoeffekter:

Fördelar –  Eftersom ryggen förblir rak när du sover på rygg så är det förmodligen den bästa positionen för din rygghälsa.

Sura uppstötningar kan minskas genom att sova på rygg, medan dina bröst håller sig fasta och du kommer att minska uppkomsten av rynkor i ansiktet.

Nackdelar – vanliga problem som är förknippade med denna sovställning är sömnapné och snarkning.

När du sover på rygg, så tvingar du basen av tungan att kollapsa i luftvägarna. Detta försvårar andningen och orsakar snarkningar som kan hålla din partner vaken på natten.

Lösning:

För att minska snarkningen som orsakas av denna position du kan kombinera att sova på ryggen med att sova på sidan. Resultaten skulle vara att du vaknar upp utvilad och redo för att ta dig an dagen.

Eller försöka sova på rygg utan kudde, så du placerar halsen i neutralläge. Genom att använda fler kuddar kan man råka göra andningen svårare. Det är bra att använda en stor kudde under knävecken för att stödja den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen. Du kan också använda en bovete kudde under huvudet för att stödja nacken när du ligger ner.

 1. på rygg, armarna över huvudet

Position: Liggande på rygg med armarna vilande bredvid ansiktet och över huvudet. Detta kallas också ”sjöstjärna” .

Hälsoeffekter

Fördelar – Rygg & nacke mår bra av detta läge, på grund av det sänkta trycket på diskarna.

Denna position förhindrar och minskar sura uppstötningar.

Du skyddas också mot att få ansiktsrynkor och finnar.

Nackdelar – detta läge kan orsaka snarkning och lite smärta i axlar på grund av de höjda armarna ovanför huvudet.

Lösning:

Placera huvud, nacke och rygg i neutralläge genom att inte använda en kudde. Med denna position du kommer att undvika extra press på dessa områden medan du sover.

 1. På din sida, armarna längsmed sidorna

Position: Sova på din sida med båda armarna placerade nedåt i en rak linje.

Hälsoeffekter:

Fördelar – Bra läge för att vila ryggen eftersom den mottar naturligt och komplett stöd i denna naturliga kurva. Du skyddas från nacksmärta och även sömnapné kan reduceras.

Nackdelar – eftersom benen inte får tillräckligt stöd i detta läge finns det chans för att utveckla höftsmärta i framtiden. Sova på sidan kan leda till åldrad hud, hängande bröst, rynkor samt nacksmärta.

Lösning:

Tjock kudde under huvudet skulle vara perfekt i denna position. Kom ihåg att om du använder satinörngott kan du förhindra rynkor i ansiktet.

 1. På din sida,utsträcka armar

Position: Sova på sida, med benen lätt böjda, utsträckta armar och huvudet lätt vinklat.

Hälsoeffekter:

Fördelar – Med detta läge kan du undvika rygg- och nacksmärta. Inte att förglömma att snarkning minskar och du kan lindra halsbränna och sura uppstötningar.

Inte bara detta, denna sovställning hjälper även kroppen att rensa avfall från hjärnan mer effektivt och minska risken för att utveckla sjukdomar i hjärnan såsom Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Plus, människor som sover i denna kroppsställning är mindre benägna att vakna upp mitt i natten. Detta beror främst på bekvämligheten under sömnen.

Nackdelar – detta läge kan orsaka smärta i axlar på grund av det begränsade blodflödet. Nervkompressioner kan placera påfrestningar på inre organ såsom mage, lever och lungor, vilket kan orsaka obehag.

Lösning:

Satinörngott kan minska uppkomsten av rynkor och en kudde mellan benen kan hjälpa dig att stödja benen.

 1. På vardera sidan

Position – Sova på antingen vänster eller höger sida.

Hälsoeffekter:

Fördelar – snarkning, sura uppstötningar, sömnapné och rygg- och nacksmärta kan minskas om du sover i detta läge. Att sova på vänster sida är till nytta för gravida kvinnor, eftersom det bidrar till att förbättra blodcirkulationen för fostret.

Nackdelar – men biverkningarna är: förvärrad halsbränna, mer belastning på dina inre organ som magen, lungorna och levern. Om du lider av någon form av mag,lung eller leverproblem, växla till den högra sidan. Även för tidigt åldrande som kan leder till hängiga bröst och ansiktsrynkor på grund av tyngdkraften.

Lösning: Kudde mellan knäna kommer att hjälpa dig att göra läget mer fördelaktigt för hälsan och naturligtvis satin örngott för att minska rynkor.

Obs! Undvik att vila huvudet på bara en arm.

 1. Fosterställning Position

Position: Sova ihoprullad på båda sidorna, i en boll-liknande ställning med knäna mot bröstet och hakan lutas ned.

Hälsoeffekter:

Fördelar – Bra för gravida kvinnor och minskar även snarkning.

Nackdelar – Ischiasnerv-smärta kan orsakas i framtiden på grund av påtryckningar på nacke och rygg.

Lösning: Använd en fast kudde för att stödja huvudet. Det rekommenderas också att personer som sover i detta läge byter sidor under natten.

 1. Ansiktet i kudden

Position: Sova på magen med huvudet vänt åt endera sidan eller armarna omfamnade runt kudden. Denna typ av sovställning är också känd som”fritt fall”.

Hälsoeffekter:

Fördelar – Denna position är bra för att förbättra matsmältningen på en viss nivå och för att undvika snarkningar, men att sova en längre period i detta läge kan leda till negativ inverkan på matsmältningssystemet.

Nackdelar – Sova på magen kan vara den värsta sovställningen, eftersom det orsakar övergripande problem med din ryggrad.

Lösning: Om du verkligen älskar denna position försök kombinera med att sova med en kudde mellan magen och madrassen. Kudden förhindrar att ligga på mage hela natten.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!

Suavomedia