Annica bjöds in till återträff med klassen där hon blev mobbad – vänta bara tills ni ser hennes svar!

36-åriga Annica blev hårt mobbad under uppväxten. 20 år efter att hon gick ut grundskolan kom en inbjudan på posten.

Än i dag är svenska Annica präglad av mobbningen hon upplevde i skolan. Hon var vad man kan kalla ett mobbningsoffer och blev därför förvånad när det en dag låg en inbjudan i hennes brevlåda. En inbjudan till en återträff med klassen där hon upplevde den värsta mobbningen.

Det var när Annica gick i 8:an som mobbningen blev illa.

– För mig var skolan en tid som bröt ner mig tills det inte fanns mycket kvar av vem jag var när jag började. Ensamheten och hopplösheten jag kände blev vardag och något jag tyvärr tvingades ta itu med varje dag, säger Annica till Aftonbladet.

Bytte skola

I hopp om att situationen skulle förbättras valde hon att byta klass när hon skulle börja i 9:an. Det hjälpte mycket, men sedan dess har Annica haft negativa tankar om sig själv.

Det var många tankar och minnen som blossade upp när hon läste inbjudan till återföreningsfesten.

Efter att ha funderat ett tag bestämde hon sig för att svara sina mobbare med ett inlägg på Facebook-eventet.

Här är hennes svar:


”Kära 9C. Tack för inbjudan till 20-årsjubileet. Tänk att det är så många år sedan vi gick ut grundskolan. Ibland känns det fortfarande som igår. Så bra att man kan se tillbaka på dessa år med så fina minnen. För mig var det den mörkaste perioden i mitt liv. Kommer du ihåg att jag bytte betyg efter åttan?

”Jag gjorde detta för att undvika den plötsliga tystnaden som kan uppstå när jag passerade dig i korridoren, de hånfulla skratten bakom din rygg och de pyrande blickarna i klassrummet. Det som några av er i klassen gjorde mot mig kallas mobbning. Det konstiga med mobbning är att det aldrig går över. Inte ens efter 20 år.

Idag kan jag fortfarande höra rösten i mitt huvud som säger att jag är värdelös. Även om jag är medveten om att det inte är sant. Men ni är definitivt bra människor idag. Några av er kanske har fått barn. I så fall hoppas jag att de slipper vakna med en stor klump i magen varje dag innan de går till skolan. För det förtjänar ingen faktiskt.

PS! Istället för att lägga pengar på en resa till Stockholm och återföreningen har jag gett 2 000 NOK till organisationen Friends.”

Reaktionen

Annica säger till Aftonbladet att hon var lite rädd för att skicka svaret till sina mobbare. Men samtidigt tycker hon att det kändes bra att berätta och försvara sig för allt hon gått igenom i grundskolan.

Efter att Annica hade skrivit meddelandet valde ett par tidigare klasskamrater att kontakta henne personligen. Men Annica säger att hon gärna ser att fler kontaktar henne och erkänner vad de gjort mot henne i grundskolan.

Annica kan fortfarande känna sig obekväm på grund av mobbningen, men hon känner sig också stark.

Organisationen Friends, som arbetar specifikt mot mobbning, publicerade historien om Annica på sin Facebook-sida och Annica kommenterade fallet i sitt kommentarsfält.

”Reaktionerna var inte vad jag hade fruktat; avslag. Många kände sig kränkta och skrev till mig, flera bad om ursäkt. Bara att få den bekräftelsen och inte behöva gå runt och tro att det bara hände i mitt huvud gör stor skillnad. Någon ville att jag skulle komma på återträffen, men jag har inget intresse av det. Om det hade funnits en organisation som din på min tid är det inte säkert att jag hade behövt lida i så många år, så fortsätt med det du håller på med” , skriver hon.

Det är verkligen modigt av Annica att skriva detta inlägg och vi kan bara hoppas att det kan hjälpa andra i samma situation. Tillsammans måste vi säga nej till mobbning. Det är inte acceptabelt.

Tveka inte att dela artikeln för att hylla Annica – och bara genom att stå tillsammans kan vi få slut på mobbningen en gång för alla.

Suavomedia