Har du vaknat på natten oförmögen att röra dig? DETTA är anledningen!

WebMD hävdar att när en person passerar stadierna mellan sömn och vakenhet, är den faktiska upplevelsen sömnparalys. Det är en känsla av att vara medveten, men ändå inte kunna röra sig.

Sömnparalys är ett extremt skrämmande fenomen eftersom att du vaknar, du är helt medveten om allt omkring dig, men du kan inte röra någon del av kroppen. Din kropp är helt paralyserad, vilket är anledningen till att du blir livrädd. Det sker under ett av två steg – “hypnagogic” och “hypnopompic”.

Den första sker precis innan du somnar, medan den andra sker så snart som personen vaknar upp från snabba ögonrörelser, REM, sömn.

Ni vet alla att när vi sover, är vår kropp avslappnad och vårt sinne är mindre medvetet om saker omkring oss. Men när det kommer till sömnparalys, förblir sinnet medvetet medan kroppen är i ett omedvetet avkopplingstillstånd. Så när man inser att man inte kan röra på sig, börjar paniken komma, som är mycket farligt.

När det gäller REM-sömn, blir våra muskler förlamade, men en viss del av vår hjärna vaknar så snart vi upplever sömnparalys. Men det behöver inte betyda att den del av hjärnan som styr REM förlamning också kommer vakna. Därför är individen i ett vaket tillstånd, men kan inte kontrollera sina muskler frivilligt.

Vissa människor har aldrig upplevt detta fenomen, en del har en eller två gånger, men det finns människor som upplever det ofta, till och med flera gånger per vecka.

Enligt en studie utförd vid State University Penn, upplever cirka 8% av befolkningen ofta sömnparalys.
Människor som lider av ångest, depression, med underliggande sömntillstånd, tar specifika mediciner och de som kämpar med sömnapné är mer benägna att ofta drabbas av dessa problem.

WebMD avslöjade en förteckning över riskfaktorer:
-Frekventa förändringar i sömnschemat
-Drogmissbruk
-Brist på sömn
-Sömnproblem som nattliga benkramper eller narkolepsi
-Psykiska tillstånd, ex. bipolär sjukdom eller stress
-Vissa mediciner, som ADHD-medicin
-Sova på ryggen

En annan viktig sak du bör veta är att människor som upplever sömnparalys inte kan röra sig eller tala i flera sekunder eller minuter. Vanligtvis är detta problem inte medicinskt behandlingsbart.

Eftersom denna förlamning händer av naturliga skäl, finns det inte en föreskriven behandling. Men specialister kan upptäcka en annan bakomliggande sjukdom, så i fall kan man ordinera behandlingar som:
-Behandling av eventuella underliggande sömnstörningar
-Genomförandet av en sovande schema
-Remiss till en psykolog
-Remiss till en sömnspecialist
-Recept för sömnhjälpmedel
-Recept för anti-depressiva

För att förhindra sömnparalyser, bör du definitivt försöka ta det lugnt och inte stressa innan läggdags och ha en hälsosam sömn som din högsta prioritet.

Du behöver inte söka medicinsk hjälp om det bara händer en gång. Enligt specialister, måste du ägna mer uppmärksamhet åt dina sömnvanor och sova i 8 timmar för att förhindra att sömnparalysen upprepas eftersom brist på sömn ofta bidrar till förekomsten av detta problem.

Dessutom bör du sluta helt eller åtminstone försöka att undvika intag av alkohol, droger, nikotin och koffein. Du bör också hålla elektroniska enheter borta från dig medan du sover.

Du bör vara väl medvetna om det faktum att om du redan har upplevt en sömnparalys, är chansen stor att du kommer att uppleva det igen, men ha bara i åtanke att det är ingenting skrämmande och det kommer att gå över mycket fort, så försök att inte få panik.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!