Brukar du värma ris du kokt dagen innan? Sluta då med det GENAST!

Ris är något som verkligen är uppskattat av många och som passar till många maträtter. Det är även mättande och har en god smak när man äter det tillsammans med andra ingredienser. 

Men visste du att det finns en risk matförgiftning om man äter uppvärmt ris som tidigare kokats? Det är dock inte uppvärmningen som är problemet, utan sättet man kokat det tidigare på. 

Okokt ris innehåller ibland sporer (celler som kan föröka sig snabbt) av Bacillus cereus. Detta är en bakterie som i värsta fall kan ge matförgiftning. Den har även egenskapen att den kan överleva även efter att riset är kokt.

Men hur ska man då undvika att drabbas av detta? Jo, det bästa är att äta riset så snabbt som möjligt efter det är kokt. Resterna bör läggas i kylskåpet så snart som möjligt efteråt. Man rekommenderar att riset kyls ned inom max en timme. Riset kan stå i kylskåpet, men inte mer än en dag innan du värmer upp det för andra gången.

Många känner inte till att detta kan hända om dom värmer upp ris igen dagen efter. DELA denna varningen med dina vänner så dom också blir uppmärksammade!

Tillsammans kan vi se till att våra vänner inte råkar ut för någon tråkig magsjuka. Se mer i videoklippet här under!

Se mer i klippet här:

Suavomedia