Kebab kan bli förbjudet i Sverige. Läs om den hemska sanningen!

EU-reglerna kan stoppa de populära kebaberna. Det är de mycket rädda för i Tyskland.

Alla tycker vi om en kebab när man är på väg hem sent på natten.

Nu är det dock så att den berömda nattkebaben snart kan bli förbjuden – inte bara i Sverige utan i hela EU. Det skriver brittiska The Guardian.

Det beror på det faktum att Europaparlamentet idag överväger om frusna livsmedel där fosfater får tillsättas ska förbjudas.

Enligt EU är det principiellt inte tillåtet att tillsätta fosfater till köttprodukter om de inte förekommer i listan över undantag, som nu också föreslås inkludera frysta köttprudukter.

Vad kan då bli konsekvenserna av detta?

Om EU väljer att inte ge grönt ljus till användningen av fosfater i frusna köttprodukter, kan beslutet få dödliga konsekvenser för hela kebabindustrin. Det bedömer Kenan Koyuncu från den tyska föreningen av kebabproducenter.

Enligt Kenan Koyuncu kommer produktionen av klassiskt turkiskt kebabkött till den europeiska dönermarknaden att stå inför nedläggning om det plötsligt är omöjligt att använda fosfater i produktionen.

Andra är också oroliga eftersom de nämnda köttprodukterna inte är listade. Sådana är de mörka prognoserna från Renate Sommer, medlem av det tyska parlamentet.

Detta kan bli farvälet av kebaben

Det möjliga farvälet till kebab har särskilt orsakat oro i Tyskland, där kebab inte bara är oerhört populärt utan de utgör en stor del av kebabproduktionen till andra europeiska länder.

Det är ett forskningsprojekt från 2012 som har visat att det kan finnas en korrelation mellan fosfater och hjärtsjukdomar. Sedan dess har EU försökt sakta ner tillsatsen av fosfater i livsmedel.

DELA gärna den här artikeln med dina vänner och bekanta på Facebook!
Suavomedia