Hälsa

Om du petar dig i näsan bör du sluta nu! Så farligt kan det vara!

Vi gör det förmodligen då och då. Vi känner att det kliar och sedan händer det att vi sticker ett finger upp näsan. Men har du någonsin tänkt att det kan vara farligt? Läs vidare för att ta reda på varför du kanske vill tänka innan du petar näsan nästa gång.

Farliga och till och med multiresistenta bakterier som Staphylococcus aureus kan komma in i kroppen. Dessa bakterier lever i bihålorna och du “matar” dem varje gång du håller fingret i näsan.

Ett annat problem: näsväggarna blir irriterade och kan bli kroniskt inflammerade. Pilling i näsan kan skada de känsliga slemhinnorna och orsaka blödning.

Skorpan är uppbyggd och gör att den kliar ännu mer. Så här kommer virus, bakterier och svampar som är under dina naglar in i blodomloppet och gör dig sjuk.

Nosblödningar kan vara ganska komplicerade, eftersom det finns fem blodkärl som passerar genom den nedre delen av näsan! Det kan ta flera veckor innan den känsliga slemhinnan i näsan läker ordentligt.

Vem skulle tro att en sådan ofarlig vana kan vara så dålig för vår hälsa? Så nästa gång du vill skala näsan kan det vara bättre att bara fuska.

Se själv i videon nedan:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!