Vilken banan skulle du välja? Ditt svar kan påverka din hälsa

Någonting som är helt perfekt och underbart gott att ha som topping till havregrynen eller att blanda i en smoothie tillsammans med jordgubbar eller andra bär – är bananer. Du har säkert sett att bananer kan ha olika färger, vissa är gula, andra är gröna medan några är mer bruna. 

Det är skillnad beroende på färg

Bananer är en riktigt bra källa för kalium som du kanske redan visste, och bananer ger även näringsämnen och vitaminer som din kropp verkligen längtar efter. Men beroende på vilken färg bananen har så har den också olika hälsofördelar.

Detta är skillnaden

1. Gröna bananer

Har du problem med ditt blodsocker kan gröna bananer vara bra för att hjälpa dig hålla en bra balans. De ligger lågt på det glykemiska indexet så bananer är ett enkelt och lättsamt mellanmål för de som behöver hålla blodsockret under övervakning. Bananer med grön färg och också ett bra hjälpmedel mot diarré, både att förebygga och att behandla. Så det bör du äta nästa gång du är dålig i magen.

2. Gul / Gröna Bananer

De här bananerna är perfekt att använda till att bota olika typer av begär eller sockersug. Det är för att unga och lite grönaktiga bananer mättar bättre och tar bort hungerkänslan. Dessa gröngula bananer är även väldigt fiberrika, så de hjälper dig att hålla dig mer regelbunden och är bra för de godartade bakterierna som lever i kroppen.

3. Klargula Bananer

För väldigt många är detta den idealiska bananen. Det är lätt att skala och är precis mitt emellan mjuk och hårt samt inte allt för söt i smaken. Denna banan är den som vår kropp smälter allra bäst och den innehåller väldigt mycket antioxidanter som stärker vårat immunförsvar. Vi håller oss alltså friskare genom att äta denna banan.

4. Fläckiga Bananer

Även den fläckiga bananen innehåller mycket antioxidanter och ges ofta till patienter som drabbats av tumörer. De bruna fläckarna indikerar att bananen kan vara mer hjälpsam att bryta ner onormala celler i kroppen som ofta finns med där cancer uppstått. Den är dock mycket sötare än de andra bananerna, vilket du bör ha i åtanke om du måste ta hänsyn till dina sockernivåer.

5. Bruna Bananer

Detta är den mjukare och allra sötaste av de olika bananerna. Dessa innehåller mycket tryptofan, och det betyder att de hjälper mot att minska stress och ångest. De är också väldigt näringsrika på ämnen som bidrar till en bättre muskel- och benhälsa. Så om du bli sugen är detta ett perfekt mellanmål före eller efter träning, detta är i såna lägen det bästa valet!

Nu vet du vilken banan du ska äta beroende på hur du mår och känner dig i kroppen. Vilken färg skulle passa dig bäst just nu?

Dela med dig av detta och visa dina vänner och bekanta så de också kan börja tänka på dessa hälsosamma detaljer i vardagen. Fråga vilken mogenhetsgrad de tycker om som bäst. 

Suavomedia