24 timmar före en stroke varnas du av kroppen – detta är dolda varningstecken som alla bör känna till

Detta är värt att ta sig några minuter att läsa. Jag vill råda dig och andra att läsa igenom detta och gärna dela det vidare. Du kan rädda mångas liv genom att hjälpa dem göra sig medvetna om detta.

Det är ca 25 000 personer i Sverige som drabbas av stroke varje år. För att få ett begrepp om hur många det egentligen är så kan man säga att i snitt drabbas en person var 20:e minut. Alla kan drabbas av en stroke, men medelåldern för de som drabbas är 75 år. Dock är ungefär var femte person som drabbas under 65 år gammal.

Alla vet inte riktigt vad en stroke är och vad det innebär att bli drabbad av det, men det ska vi berätta för dig nedan.

Vad innebär stroke?

Ordet stroke är egentligen ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärtinfarkt. De symptom som uppstår vid en stroke kommer ofta väldigt plötsligt. Det gör att skador orsakas på hjärnans nervvävnad på grund av att syretillförseln minskar.

Indikationer och varningstecken för stroke

Om det skulle vara så att du är på väg att drabbas av en stroke så kommer kroppen försöka varna dig. Det sägs ha upptäcks en ny indikator på detta, med andra ord ett varningstecken och det är vår tunga.

Såhär märker du om någon drabbas av en stroke:

1. Du kan be personen att le

Om personen inte lyckas le eller om läppen hänger och hela munnen har svårt att hänga med bör du genast uppsöka läkarvård.

2. Försök få personen att säga en fullständig mening

Om man har drabbats av en stroke har man svårt att säga en fullständig mening. Ett stort varningstecken är om personen talar slöddrigt – då gäller det att agera.

3. Be personen att sträcka ut sina armar rakt upp i luften

Har personen drabbats av en stroke så kommer det att ta stopp halvvägs upp. Be personen sträcka ut tungan och om personen har drabbats av en stroke kommer tungan mest troligt rulla eller vrida sig istället.

Men det som är viktigast att komma ihåg – ring ambulans omedelbart. Om personen får hjälp i tid är chanserna stora att den överlever.

Om du skulle drabbas av en stroke finns några symptom som är vanligt förekommande:

  • Förvirring
  • Problem med syn och talförmåga
  • Yrsel och svaghet
  • Kraftig huvudvärk utan kända orsaker

I detta klipp pratar doktor Mikael om stroke i Nyhetsmorgon:

Var snäll mot människorna runt dig och dela detta! Det kan rädda mångas liv, säkert fler än du tror.